Over de millenniumdoelen

Op 8 september 2000 tekenden 189 landen tijdens de Millenniumtop van de Verenigde Naties de Millenniumverklaring. Deze verklaring vormt de basis voor de millenniumdoelen, acht internationale afspraken om armoede te bestrijden en gezondheid en milieu te verbeteren. Deadline voor de doelen is 2015.

De acht millenniumdoelen zijn:

1. De armoede halveren en minder mensen honger
2. Alle kinderen naar school
3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4. Minder kindersterfte
5. Verbetering van de gezondheid van moeders
6. Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes
7. Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling

Onder deze acht millenniumdoelen (in het Engels: Millennium Development Goals, meestal afgekort tot MDGs) hangen 21 subdoelen (targets) en 60 indicatoren1. De acht millenniumdoelen zijn abstracter geformuleerd dan de subdoelen of targets daaronder. Millenniumdoel 4 luidt bijvoorbeeld ‘Minder kindersterfte’. De target onder deze doelstelling is concreter: ‘Verminder tussen 1990 en 2015 het kindersterftecijfer onder de vijf met tweederde’. Ieder millenniumdoel heeft zo één of meerdere concrete subdoelen.

Aan de targets zijn in totaal 60 indicatoren gekoppeld, waarmee de voortgang op de millenniumdoelen kan worden gemeten. Zo zijn de indicatoren voor millenniumdoel 4 het sterftecijfer van kinderen onder de 5, het percentage éénjarigen dat is ingeënt tegen de mazelen en het zuigelingensterftecijfer.

Een volledig overzicht van de doelen, subdoelen en indicatoren is hier te vinden.

Geschiedenis van de millenniumdoelen
Wil je weten hoe de millenniumdoelen zijn ontstaan? Lees dan  ‘De totstandkoming van de millenniumdoelen’ (pdf) dat ik voor NCDO heb geschreven.

1 Bij de start in 2001 ging het nog om 8 doelen, 18 subdoelen en 48 indicatoren. Sindsdien zijn enkele subdoelen en indicatoren gewijzigd en/of toegevoegd.

Plaats een reactie