Nog weinig duidelijkheid over SDGs na Rio

Zoals te verwachten viel, heeft Rio+20 maar weinig opgeleverd. Ook het plan om nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen te formuleren is vooral bij een plan gebleven. Een nog op te richten werkgroep wordt uiterlijk in september van dit jaar geïnstalleerd en zal een jaar later een uitgewerkte lijst met SDGs moeten opleveren. Deze werkgroep zal bestaan uit 30 vertegenwoordigers van rijke en arme landen.

De vraag is wel hoe deze werkgroep zich verhoudt tot het High level panel dat Ban Ki-moon al eerder had aangesteld met een vergelijkbare opdracht. Alex Evans van het Amerikaanse Center on International Cooperation vreest dat mogelijke rivaliteit tussen beide initiatieven het proces om tot een breedgedragen lijst met SDGs te komen niet bepaald zal bevorderen.

In het outcome document van Rio wordt wel in algemene termen gesproken waaraan de doelen zullen moeten voldoen. Ze moeten ambitieus en actiegericht zijn, makkelijk te communiceren, beperkt in aantal en beknopt zijn. Ook moeten ze universeel toepasbaar zijn op alle landen, maar tegelijkertijd moeten ze rekening houden met de verschillende nationale niveaus van ontwikkeling en met nationale beleidsprioriteiten. Veel concreter zijn de plannen voor de SDGs op dit moment nog niet.

Rio+20 heeft ondanks de goede voornemens die er zijn uitgesproken geleid tot wijdverbreid pessimisme. Volgende week, op 2 juli, zal de VN haar jaarlijkse Millennium Development Goals Report naar buiten brengen, met daarin een overzicht van de voortgang op de millenniumdoelen. Op basis van een aantal positieve publicaties van het afgelopen jaar is te verwachten dat de toon in dat rapport een stuk optimistischer zal zijn.

Op deze site is volgende week een samenvatting van het rapport te vinden.

Dit bericht werd geplaatst in post2015 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nog weinig duidelijkheid over SDGs na Rio

  1. Lydia zegt:

    I think more and more ideas need to come up around the sustainable development goals of the UN so that a workable and practical acceleration of the mission and the vision of the programmes up to 2015. We just need to bring in all our thoughts and aspirations and help those who are at the fore front to enable them push and push without stop.
    Lydia

Plaats een reactie