VN-task team doet voorzet voor post-2015 agenda

In september 2011 riep VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een task team in het leven, dat een begin zou moeten maken met de zogeheten post-2015 agenda. Dit task team heeft nu zijn eerste rapport opgeleverd: Realizing the Future We Want for All.

Het rapport is bedoeld ter ondersteuning van het High level panel dat zich bezig houdt met de formulering van nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen na 2015. En ook wil het task team de internationale werkgroep in oprichting (waartoe in Rio is besloten) van advies voorzien.

Nieuwe ontwikkelingsdoelen
Het task team bepleit in zijn rapport om de nieuwe ontwikkelingsdoelen na 2015 te laten voortborduren op de successen van de millenniumdoelen. Dat betekent dat opnieuw een groep concrete, universeel toepasbare doelen, targets en indicatoren zou moeten worden geformuleerd. Wel zou daarin meer aandacht moeten zijn voor nationale en regionale verschillen, dus geen ‘one size fits all’.

Volgens het task team zou net als bij de millenniumdoelen in de post-2015 agenda menselijke ontwikkeling en het uitroeien van armoede centraal moeten staan. Maar daarnaast moet deze agenda ook rekening houden met belangrijke elementen die in het millenniumdoelenconcept onvoldoende naar voren zijn gekomen.

Zo noemt het task team onder meer het terugbrengen van ongelijkheid binnen en tussen landen, het tegengaan van klimaatverandering, het streven naar duurzame ontwikkeling, een betere bescherming tegen natuurrampen, rekening houden met nieuwe demografische verschuivingen, het versterken van vrede en veiligheid en het respecteren van mensenrechten en culturele diversiteit. (zie meer over de tekortkomingen van de millenniumdoelen in Discussies).

Overloading
Kortom, een duidelijk pleidooi voor een meer veelomvattender, ‘holistischer’ benadering dan bij de millenniumdoelen het geval is. Erg lastig is het dan wel om het aantal doelen beperkt te houden. Het task team waarschuwt – terecht – voor ‘overloading’ en ziet de uitwerking van een compacte lijst met nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen als de grote uitdaging voor de komende periode. Daar zullen zowel het High level panel als de internationale werkgroep hun handen meer dan vol aan hebben.

Het is de bedoeling dat in februari 2013 het High level panel zijn rapport met aanbevelingen zal opleveren, gevolgd door dat van de internationale werkgroep in september van hetzelfde jaar.

MDGs 2.0
In een interessant artikel getiteld ‘MDGs 2.0: What Goals, Targets, and Timeframe?‘ laten Jonathan Karver, Charles Kenny en Andy Sumner al een concrete lijst met mogelijke duurzame ontwikkelingsdoelen zien, op een vergelijkbare manier geformuleerd als in de Millenniumverklaring van 2000. Voorgestelde einddatum van deze doelen: 2030.

Dit bericht werd geplaatst in post2015 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie